Datorn som kontor

Internetnomaden med datorn som kontor

Tänk dig att vakna på morgonen i London, känna att du har lust att resa till Thailand och sedan göra det. Samtidigt jobbar du och tjänar pengar. Internetnomaderna har lyckats med livsstilen att kombinera resande och arbete.

Nomad med en dator

Dåtidens nomader hade getter eller kameler, dagens nomader har datorer och en ryggsäck. Under sista årtiondet har det vuxit fram en ny livsstil med en slags nomad som reser i digitaliseringens framkant. Digitala nomader är personer som har valt att ha datorn och väskan som hem och sedan flytta från land till land. Det är en annorlunda livsstil som vissa lever ett par år, medan andra fortsätter årtionde efter årtionde. Deras viktigaste arbetsredskap är datorn.

Datorn som kontor

Om du drömmer om att leva som digital nomad måste du ha något slags internetföretag. Du måste kunna försörja dig med hjälp av datorn och eventuellt en kamera, en mobil samt annan teknisk utrustning. Du kan ha en blogg, vara fotograf, ha en Youtubekanal, vara ekonomisk konsult eller jobba med marknadsföring och media. Att kunna mycket om IT och design underlättar också.

Testa på livet som digital nomad

Om du vill prova på att leva som digital nomad måste det inte vara ett beslut som gäller flera år. Du kan till exempel kombinera det med en långresa. Du tar med dig datorn och jobbar under resan. Om du tjänar tillräckligt med pengar kan du fortsätta vara ute på resande fot. Det kan vara bra att komma i kontakt med andra digitala nomader, så att du känner att det finns ett större sammanhang som gör det lättare att klara den flexibla livsstilen. Det kan låta ensamt att leva som digital nomad, men det finns forum och hemsidor för de som lever denna livsstil. Det är inte heller ovanligt att digitala nomader kommer samman och bor på samma ställe under ett par månader.

Goda förberedelser

Innan du reser iväg är det särskilt tre saker som du behöver:

  • F-skattsedel från Skatteverket, så är du företagare
  • Byggt upp ditt företag så pass att att du börjat få lite inkomst
  • Pengar på banken

Räkna med att det kommer ta tid innan du har kommit in i livsstilen. Det tar ett tag innan du har kommit på hur du bor billigt, men bra, vilka ställen som du bör boka för att få bra internetuppkoppling och hur du lyckas få dig själv att verkligen jobba istället för att bara turista.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *