Datorn som kontor

Ergonomi och datorer

Att sitta vid en dator dagarna i ända innebär mycket stillasittande och påfrestningar för kroppen. Det finns mycket att tänka på för att du ska kunna arbeta på ett bra sätt med en dator. Möbler, arbetsredskap och belysning spelar en stor roll för ditt arbete. Att ha goda synförhållanden är viktigt för att du inte ska anstränga ögonen onödigt mycket. Därför är det viktigt med en bra belysning. Om du vill ha bra belysning ska du kolla in Light by Sweden som utvecklar och monterar olika typer av belysning med innovativa funktioner. Light by Sweden är ett företag som erbjuder ljus och som vet vilken typ av belysning som krävs i olika situationer. Om du letar efter ett företag som kan anpassa belysningen helt efter ditt behov är det Light by Sweden som du ska vända dig till.

Tänk på var skärmen är placerad

När du sitter vid datorn är det bra att undvika att få olika reflexer i bildskärmen från belysningen i rummet eller från fönster i närheten. Skärmen ska helst placeras vinkelrätt mot fönsterväggen. Att ha en matt yta på tangentbordet kan du också undvika reflexer. Synavståndet bör vara någonstans mellan 50-80 centimeter för att ha kunna se bra på skärmen. Skärmens övre del bör även vara placerad lite under ögonhöjd.

Ta regelbundna pauser

För att inte drabbas av arbetsskador när du arbetar med datorn är det viktigt att organisera din arbetsplats på ett bra sätt. Din arbetsplats bör vara anpassad för att minska risken för skador. Men för att minska risken för arbetsrelaterade skador är variation och återhämtning nyckeln. För oavsett hur bra arbetsplats du har behöver du ta pauser. Långvarigt arbete med datorn kan ge besvär och problem ändå. De vanligaste besvären kopplade till datorarbete är problem med nacke, skuldror och armar.

Bärbara datorer och arbetsställning

Om du har en bärbar dator som du huvudsakligen arbetar med bör du vara extra noga med hur du sitter. En bärbar dator är nämligen inte helt lämplig att använda som en permanent dator som du alltid använder när du jobbar. Det bästa är att kunna koppla ihop den bärbara datorn med en extern skärm.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *