Datorer

Den digitala utvecklingen: jobba hemifrån

Den digitala utvecklingen går oerhört snabbt. Idag är det fler och fler som jobbar eller studerar hemifrån. Digitaliseringen ger oss stora möjligheter, samtidigt som det också finns negativa effekter att vara medveten om.

Den digitala utvecklingen

Varje år tar den digitala utvecklingen stormsteg framåt. I och med coronapandemin har den än mer påskyndats. Eftersom Sverige ligger i framkant har det varit lätt för oss att kunna arbeta hemifrån under pandemin, vilket inte varit fallet i alla länder. Idag är nästan allt digitaliserat, från våra banker till hur vi handlar och kommunicerar.

Jobba hemifrån

För många har den digitala utvecklingen varit en välsignelse, då de äntligen kunnat börja arbeta hemifrån. Du kan driva ett företag hemifrån villan i Uppsala och samtidigt ha kontakt med hela världen. Det är fler och fler som har upptäckt vilka arbetsmöjligheter som internet ger. I framtiden kommer troligtvis ännu fler att jobba hemifrån; både som egenföretagare och som anställda. Redan idag finns det personer som jobbar för kommuner och regioner delvist hemifrån, som t.ex. läkarsekreterare. Många företag väljer att ha mötesbokare eller chattjänster utlokaliserade till egenföretagare som sitter framför sina datorer i sina hem, istället för att de sitter i företagets lokaler. På Platsbanken kan du hitta jobb som tillåter dig att arbeta hemifrån.

Nackdelar med utvecklingen

Finns det då några nackdelar med den digitala utvecklingen? Ja, flera. Både vår fysiska och psykiska hälsa påverkas av att sitta framför datorer, istället för att behöva röra på oss och träffa människor. Det visar sig också att barns sociala utveckling försämras. Barn har svårare att läsa och förstå ansiktsuttryck idag än förr i tiden. Streaming av filmer har också en stor inverkan på klimatet, faktiskt större påverkan på klimatet än flyget.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *