Datorn som kontor

Är mobilen den nya datorn?

I vår digitaliserade värld är mobiltelefonen ett allt viktigare redskap. Användningsområdet för dagens smarta telefoner ökar och mobiltelefonen påminner i allt större utsträckning om en dator. Här kan du läsa mer om hur den smarta telefonen delvis ersätter datorn.

Mobilens användningsområden

Det var inte så länge sedan en mobiltelefon endast användes för att ringa samtal och skicka sms. Möjligtvis kunde den användas för att spela något enkelt spel på, men telefonens användningsområde var minst sagt begränsat. Idag har mobiltelefonen en helt annat roll. Dagens smarta telefoner används till nästan allt, inklusive följande:

  • Bankärenden
  • E-post och annan kommunikation
  • Lyssna på musik
  • Läsa e-böcker och nyheter
  • Se på film och TV
  • Identifiering

I och med mobiltelefonens breda användningsområde är det viktigt att välja ett mobilabbonemang med rätt datamängd samt bra nätverk. Hos smarto.se kan du enkelt jämföra olika mobilabonnemang och kontantkort och hitta det som passar dig bäst. Välj den datamängd du behöver för ditt surfande. Svenskar använder i genomsnitt 8.2GB/månad vilket kan vara ett bra riktmärke när du väljer mobilabonnemang.

Mobilen ersätter datorn till viss del

De tekniskt avancerade telefonerna har gjort att människor blivit mer mobila både i vardagen och arbetet. Det är möjligt att svara på mejl och utföra andra arbetsrelaterade uppgifter direkt i telefonen. Med en smartphone kan du göra i princip allt som du är van att göra på din dator eftersom du är uppkopplad till internet. De moderna mobilerna har dessutom stora högteknologiska skärmar som gör att användarupplevelsen påminner en hel del om datorn. Tangentbordet är givetvis inte detsamma, vilket gör att telefonen inte är optimal om du ska skriva längre rapporter eller andra långa texter. Mobilen fungerar dock utmärkt för mejl och andra kortare texter.

Dagens mobiler har avancerade kameror som oftast är bättre än kameran på datorerna. Med telefonen kan du, precis som med en dator, snabbt koppla upp dig och delta i möten via Zoom, Skype eller dylikt. Med andra ord kan du göra i princip allt du brukar göra på datorn via din smartphone istället. Ibland är mobiltelefonen till och med ett bättre val eftersom den har funktioner och fördelar som inte datorn har, exempelvis en gps som kan ge dig vägbeskrivningar och visa din exakta position. Även när det gäller att skicka bilder och filmer är telefonen ofta att föredra. Eftersom en smartphone har en inbyggd kamera kan du enklare lägga ut bilder och filmer på sociala medier jämfört med om du vill använda datorn för ändamålet.

De främsta fördelarna med datorn, utöver tangentbordet, är att skärmen är större vilket gör det lättare att läsa längre texter. Många föredrar att titta på film och TV via datorn istället för telefonen. Datorn används också oftare för faktasökning, e-post, internetbank, betala räkningar och boka resor.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *