Datorn som kontor

Använd ett CRM-system när du arbetar som IT-konsult

Ett yrke som har blivit alltmer populärt är att arbeta som IT-konsult gentemot privatpersoner. Även om operativsystem och övriga program idag är betydligt stabilare än vad de var för ett antal år sedan har komplexiteten ökat avsevärt. Funktionerna är både fler och mer avancerade än vad de någonsin tidigare har varit. Det är därför inte särskilt förvånande att behovet av hjälp med IT-relaterade frågor ständigt ökar, särskilt från privatpersoner som inte alltid har den kompetens som krävs. Är du skicklig på datorer och vill starta eget, så är kanske IT-konsult något som du redan har funderat på.

Marknadsföring är A och O

Det är emellertid inte tillräckligt att vara skicklig på datorer för att lyckas som IT-konsult. En av grundpelarna i verksamheten är marknadsföringen. Som konsult kan du aldrig luta dig tillbaka, i regel har du endast uppbokat arbete för kanske en eller ett par månader framåt. Därefter är det tomt i kalendern. Du måste därför ständigt arbeta med din marknadsföring och presentera din verksamhet och förklara på vilket sätt du kan hjälpa privatpersoner när de får problem med sina datorer eller IT-miljön i övrigt.

Ha koll på marknaden och kunderna med hjälp av ett professionellt CRM

När du arbetar som IT-konsult mot företag har du kanske ett tiotal kunder som du hjälper och ska ha kontroll på. Så är inte fallet när du arbetar gentemot privatpersoner. Då kan antalet kunder snabbt överstiga ett hundratal och då blir det av förklarliga skäl svårt att hålla kontroll på alla mejl, samtal och vilka arbeten som ska utföras.

En förutsättning för att du ska kunna hålla koll på all kommunikation och marknadsföring är att du använder dig av ett professionellt CRM-system. Ett svenskt och mycket populärt CRM-system är Lime från Lime technologies som dessutom kan anpassas helt till dig och ditt företags behov. Lime technologies är ett väl etablerat och svenskt företag och du kan vara säker på att få tillgång till professionell handledning och support när du ska implementera systemet i din verksamhet.

Använd IT för din egen verksamhet

Det är inte ovanligt att IT-konsulter är skickliga på att hjälpa sina kunder att använda IT för att förenkla tillvaron, men samtidigt betydligt sämre på att själva använda IT på rätt sätt i den egna verksamheten. Detta är olyckligt, framförallt som det idag finns ett bra utbud av IT-verktyg som avsevärt underlättar en företagares vardag.

Förutom Lime från Lime technologies finns det kompletterande lösningar i form av till exempel Trello eller Asana för att planera det dagliga arbetet. Kompletterar du detta med en webbplats skapad i WordPress och ett bokföringsprogram från exempelvis Visma eller Fortnox gör du din tillvaro som företagare både effektivare och smidigare. Därefter återstår endast att göra ett bra arbete åt kunderna, och lyckas du även i den delen har du alla förutsättningar för att lyckas som IT-konsult.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *